PR-CV 422. Presentació

El sender Els camins del Desert, homologat com a PR-CV 422, ressegueix dos dels principals camins que històricament han comunicat la Pobla Tornesa amb el Desert de les Palmes i també amb les poblacions veïnes de Cabanes, Benicàssim i Orpesa.

En primer lloc, el PR recupera l'històric Camí Vell del Desert --la via més ràpida entre la Pobla Tornesa i Benicàssim--, que anys d'abandonament l'havien esborrat de l'actual cartografia oficial i de la memòria de la gent. L'altre camí important per on passa el sender és el camí de les Santes, que comunica la Pobla Tornesa i Orpesa, passant pel santuari de les Santes, ja al terme de Cabanes. I encara, el nexe d'unió d'ambdós és la senda de l'Ermita i la senda per la carena del Desert, entre el Bartolo i el coll de la Mola, que permet excel·lents vistes, tant sobre la mar com sobre les muntanyes de les comarques de l’interior (serra de Borriol, serra d’en Galceran, Penyagolosa...)






El sender, doncs, reuneix en un sol itinerari els tres camins principals que unien la Pobla Tornesa amb el Desert de les Palmes; d’ací el nom del sender: Els camins del Desert.

El trajecte principal del PR-CV 422 té 15.860 metres de distància, que es poden recórrer en 4 hores i 6 minuts. A més, hi ha 2 variants que redueixen la dificultat i la distància i 2 derivacions, una que facilita l'accés des de l'àrea recreativa de l'autovia CV 10 i una altra que permet visitar la carrasca monumental que hi ha a pocs minuts del recorregut principal.

Com que gran part del recorregut passa pel Parc Natural del Desert de les Palmes, s'ha intentat minimitzar al màxim l'impacte de la senyalització i es demana als caminants que respecten l'entorn i n'ajuden a la conservació.